Czeizel Endre spermáján megy a vita…

  678

  Úgy tudjuk, hogy egy az emberi test tiltott felhasználása jogcímen tett feljelentés egy magánszemélytől származik, és az illető a dokumentumban feltüntette annak a klinikának is a nevét, ahol az állítólagos törvénytelenség történt.

  Ahogy arról a Blikk beszámolt, dr. Czeizel Endre (†80) a halálát megelőző években hímivarsejtet adott a szeretőjének, azzal a kikötéssel, hogy azt csak a halála után használhatja fel.

  Csakhogy a mesterséges megtermékenyítéssel kapcsolatban különös dolog derült ki: a spermadonor beleegyezői nyi­latkozatára nem a genetikusprofesszor, hanem egy másik férfi adatai, továbbá aláírása került.

  Minderre akkor derült fény, amikor a fiatal anya beállított a hagyatéki tárgyalásra, és jelezte, két gyermeke nevében igényt tart a több százmilliós Czeizel-vagyon egy részére, ám a bekért dokumentumokon szereplő adatok információink szerint a kisebbik gyerek esetében nem stimmeltek.

  8a4c248c74cbf45c8808593d0649c213

  Megkerestük a reproduk­ciós eljárással, vagyis lombikbébiprogramokkal is foglalkozó egészségügyi intézményt, ám kijelentették: semmilyen formában nem kívánnak reagálni az üggyel, illetve az elhunyt genetikussal kapcsolatos kérdéseinkre.

  Ha viszont bebizonyosodik, hogy a szaktekintély exszeretője orvosi asszisztenciával, vagyis bűnsegédlettel követte el az emberi test tiltott felhasználását, az az eljáró szakember esetében is súlyos következményekkel járhat, és akár szabadságvesztéssel is sújthatják.

  A rendőrséget újfent kerestük az ügyben, de a válaszadásukig további türelmünket kérték. Viszont beszéltünk dr. Czei­zel volt szeretőjének ügyvédjével, aki így reagált:

  – Amíg a hatóság részéről nem teszik fel nekünk ezeket a kérdéseket, vagy nem tárnak elénk bármilyen terhelő bizonyítékot, nem szeretnénk a témában nyilatkozni – mondta dr. Lichy József.

  6213f450d79aae98258fd3d64420e8ba

  Rugalmas szabályértelmezés

  Magyarországon a hatályos jogszabályok szerint egy egyedül­álló hölgynél csak abban az esetben lehet mesterséges megtermékenyítést alkalmazni, ha meddőségi okokból nem sikerül a gyermekvállalás, vagy már elég koros a hölgy.

  Az, hogy ki tartozik ebbe a kategóriába, mérlegelés kérdése, mindenesetre néhány magánkézben lévő meddőségi centrum elég rugalmas a kérdésben.

  (forrás: blikk)

  HOZZÁSZÓLÁSOK