Meghalt Leia Hercegnő

  1099

  Hatvanéves korában meghalt Carrie Fisher amerikai színésznő, aki Leia hercegnő szerepét játszotta a Star Wars-filmekben. Fisher a múlt héten szívrohamot kapott egy repülőúton, újra kellett éleszteni, kórházba szállítás után stabilizálták az állapotát. A színésznő halálhírét a lánya, Billie Lourd jelentette be.

  Carrie Fisher 1956. október 21-én született Eddie Fisher énekes és Debbie Reynolds színésznő gyermekeként. Édesanyja nagy sztárnak számított az ötvenes években, ő játszotta többek között az Ének az esőben című legendás musical női főszerepét.

  Fisher első filmszerepét a Sampon című 1975-ös filmben kapta Warren Beatty és Goldie Hawn oldalán. Két évvel később a Csillagok háborúja meghozta neki a világhírt, a csökönyös Leia hercegnő szerepét később még háromszor játszotta el: A Birodalom visszavág-ban, A Jedi visszatér-ben, és a tavaly bemutatott Az ébredő Erő-ben. A jövő decemberben a mozikba kerülő nyolcadik Star Wars-filmben is szerepelni fog.

  Fisher feltűnt a Blues Brothers-ben, Tom Hanks partnere volt a Magas barna férfi felemás cipőben című 1985-ös vígjátékban, Woody Allen rendezte a Hannah és nővérei-ben, illetve fontos szerepet játszott a Harry és Sally című romantikus komédiában.

   

   

  1983-ban feleségül ment Paul Simon énekeshez, de egy évvel később elváltak. 1992-ben született meg a lánya, Billie Lourd, aki pár éve színészkedni kezdett, feltűnt például a hetedik Star Wars-filmben is.

  Fisher három memoárt és négy regényt írt, az utóbbiak közül az önéletrajzi ihletésű Képeslapok a szakadékból címűből 1990-ben film is készült Mike Nichols rendezésében. A Fisherre emlékeztető főhősnőt Meryl Streep játszotta (alakításáért Oscar-díjra jelölték), a híres színésznő édesanyját pedig Shirley MacLaine, aki Debbie Reynoldshoz hasonlóan az ötvenes-hatvanas években sok hollywoodi musicalben szerepelt.

  HOZZÁSZÓLÁSOK