Madeirán született

A kis Cristiano Funchalban sírt fel először 1985. február 5-én, a város Madeira szigetén található, és a Madeirai Autonóm Régió fővárosa. A százezres városban élt boldogságban Maria Dolores dos Santos Aveiro és José Dinis Aveiro, akiknek már volt három gyermeke, Elma, Liliana Cátia és Hugo. Cristianóéknak egész évben megadatott, hogy rúgják a lasztit az utcán, a mediterrán klímájú Funchalban ugyanis januárban és februárban is 16 Celsius-fok az átlaghőmérséklet.

 

funchal

 

Névválasztás

Cét Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro néven jegyezte be az anyakönyvvezető, második keresztnevét édesanyja a néhai amerikai elnök, Ronald Reagan után adta neki, ugyanis ő volt a kedvenc színésze. A Cristianót pedig nővérétől kapta. Nagyon szoros volt egyébként a kötelék a családdal, ugyan Ronaldo tizenegy évesen Lisszabonba költözött, a család feltétlen támogatását mindig érezte.

 

Beteg szülők

Apja alkoholista volt, amibe bele is halt 52 évesen, ekkor Cristiano húszéves volt; édesanyja rákbeteg volt, ám sikerült kikezelni, a kórház, ahol megmentették százezer euró adományt kapott egy bizonyos Cristiano Ronaldótól.

 

Rejtélyes gyermek

A portugál klasszisnak 2010-ben gyermeke született, ám senki sem tudja, ki az édesanyja Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro juniornak. Illetve Cé biztos, tudja, meg nyilván az anya is, akit vélhetően súlyos eurómilliókkal bír hallgatásra. 2011-ben Cristiano nővére, Katia a Now magazinnak azt nyilatkozott: „Az édesanyja meghalt. A fiú a miénk, nem mondom meg, hogyan került hozzánk, de az biztos, hogy a testvérem fia, az unokaöcsém, a mi vérünk. Az anyja pedig a mi anyánk, az a személy, aki vele tölti a nap 24 óráját.” Vagyis Ronaldo fiát az anyja, Dolores neveli.

 

cristiano-ronaldo-junior

 

Egy magyar ajkú szakember fedezte fel

A CD Nacionaltól tizenegy évesen került a Sporting Lisszabon csapatába, ahol nem telt felhőtlenül az első néhány éve, miután teljesen egyedül költözött a fővárosba, hirtelen fel kellett nőnie, gyakorlatilag nem volt gyermekkora, ráadásul társai sokat gúnyolták madeirai tájszólása miatt. De Ronaldo már akkor is céltudatos volt, nem tört meg.

Az első áttörést az jelentette a Sportingnál, amikor kinevezték vezetőedzőnek Bölöni Lászlót. Az erdélyi származású mester 2002-ben már a Bajnokok Ligája selejtezőjébe is benevezte, majd a bajnokságban is bedobta a mélyvízbe a 17 éves szélsőt. Az év októberében a Moreirense elleni bajnokin volt először kezdő CR, és rögtön két góllal hálálta meg a bizalmat.

A második áttörést a Manchester United elleni 2003-as felkészülésmérkőzés jelentette, amikor is a vékony, pattanásos fiú orrba-szájba szívatta a nagy MU védőit. A legenda szerint a hazafele úton a klasszisok, Neville, Giggs, Scholes és a többi híresség végig fűzték Alex Fergusont, hogy vegye meg a tehetséget. Végül ugye 12,24 millió fontért el is hozta.

HOZZÁSZÓLÁSOK