Hien meglátogathatja szökésben lévő apját

  578

  Idén egy tárgyalási napot tartottak abban az embercsempészési ügyben, amelynek első rendű vádlottja a Megasztár felfedezettjének, Hiennek az édesapja. Nguyen Tuan Anh a tárgyaláson most sem jelent meg. Őt utoljára az ügyvédje is közel két éve látta, az Interpol körözi. Az ügyvéd a Bors megkeresésére azt is elmondta, nincs tudomása arról, hol lehet védence.

  – Amivel vádolják, az Vietnamban, a szülőhazájában nem bűncselekmény. És bár nem vagyok nemzetközi jogász, tudtommal Vietnammal nincs is kiadatási szerződésünk – mondta dr. Tóth Éva, rávilágítva: Hien apja gondtalanul élhet hazájában.

  50974

  – Mivel az ügy nem nyomozati szakaszban van, kicsi az esély, hogy védencem rokonait figyelik vagy lehallgatják. Így természetesen nem zárható ki, hogy védencem beszél vagy találkozik a rokonaival. Persze az sem lehet kizárt, hogy a hatóságok most is ellenőrzik ezeket a vonalakat – mondja, és hozzáteszi: védence ártatlan.

  121932

  – Sem meghívólevélen, sem más okiraton nem merült fel egyetlen aláírás sem az ügyfelem részéről. Vietnami állampolgárokat, akiket érintene ez a cselekmény, akik alá tudnák támasztani, hogy kerültek Magyarországra, innen hogy kerültek ki, a bíróság nem hallgatott meg. Pedig érzésünk szerint ez a bizonyítás lényeges eleme lenne. Ügyfelem és az ismerősei vagy gazdasági társaságokon keresztül, vagy egyéb módon segítették az elhelyezésüket, megszervezték az itt-tartózkodásukat és továbbjutásukat. Ez egy utazási irodának megfelelő tevékenység – magyarázta dr. Tóth Éva.

  Egy biztos: a vád szerint Hien édesapja és bűntársai a csempészést bűnszervezetben követték el. Ha bűnösnek találtatik, akár 16 év börtönt is kaphat. Nguyen Tuan Anh-t 2010-ben tartóztatták le, később előzetesbe helyezték. A férfinak így még legalább tíz évig bujkálnia kell, hogy elévüljön a büntetése és az elfogatóparancsot is visszavonják ellene.

  Meghívólevelekkel operáltak?
  A Nguyen család fejét és Hien féltestvérét, T. D. A.-t 2011. június végén tartóztatták le, édesanyját, Anh-t pedig házi őrizetbe vették. A gyanú szerint Hien szülei és társaik vietnamiakat csempésztek hazánkba, innen tovább pedig Nyugat-Európába. Ehhez rendezvényszervező cégek nevében hamisítottak meghívóleveleket, és konzulátusi kapcsolataikon keresztül vízumot is intéztek.

  Hien 32 éves lehet, mire újra átölelheti az apját. Bár azt valóban nehéz elképzelni, hogy tíz éven át ne találkozzanak vagy ne beszéljenek egymással. Ha itthon nem is, Vietnamban nyugodtan megtehetik ezt.

  (forrás: borsonline)

  HOZZÁSZÓLÁSOK