Őszinte vallomás: Utánalőttek a menekülő Vitray Tamásnak

  669

  Magyar televíziózás ikonikus alakjával, Vitray Tamással készített interjút a Kreatív.hu.

  Az interjúban a legendás tévés életének olyan, kevéssé ismert eseményeiről is beszélt, mint az ’56-os-szökési kísérlete, mikor az élete is veszélybe került.

  A 84 éves Vitray Tamás – november 5-én volt a születésnapja – több más sztori mellett az eleve elvetélt ’56-os kivándorlási kísérletéről is beszélt.

  A munkája miatt már akkor is sokat engedték utazni, így nem merült fel benne, hogy egyik útján egyszer csak kint maradjon, ráadásul családos emberként ezt nyugodt lelkiismerettel meg sem tehette.

  Az egyetlen, disszidálással kapcsolatos ötlete 1956-hoz fűződik:

  „Engem a nagyanyám nevelt, egy hetvenhat éves beteg öregasszony volt az egyetlen élő ember, akihez akkor tartoztam, akihez vérségi közöm volt. Őneki köszönhettem addig mindent” – kezdte a történetet.

  A Neufeld néven született Vitray nyolc családtagja halt meg a második világháború alatt. Édesanyja Auschwitzban, a tábor felszámolása után 90 nappal halt meg.

  Az ’56-os szökési kísérletet nagymamája iránti szeretete és néhány lövés akadályozta meg:

  „Már amikor útnak indultam, tudtam, hogy ez egy nagy disznóság. Hiszen az, hogy a nagyanyámat magam után hozzam, fel sem merülhetett. Másodmagammal mentem a határnak egy orosz szakos fiúval, akit a főiskoláról ismertem. Nagy hóban kellett futni. Egyszer csak a ruszkik kiabáltak ránk, hogy sztoj, eldördült egy lövés, de csak a levegőbe lőttek. Én gyorsabban futottam, a fiú pedig lemaradt és ordított, hogy várjam, hogy jöjjek vissza érte. Talán már a túloldalról fordultam vissza. Nagyon jól beszélt a srác oroszul, és azt hitték róla, hogy egy orosz, aki éppen átszökik a határon. Nem lőtték le, de éppen eldurrant egy nagy pofon, amikor visszaértem. Mindkettőnket elfogtak, feltehetően regisztráltak is, de másnap szélnek eresztettek.” – mesélte Vitray Tamás.

  Az interjú többi részét ide kattintva olvashatja el.

  HOZZÁSZÓLÁSOK